In 2011 is de gunstige regeling waarbij men 75% van de aantoonbare BTW op de kosten van de privé auto zakelijk kon terugvragen vervallen.

Voor veel ondernemers is daardoor een meevallertje verdwenen. Heeft u een privé auto, waarmee zakelijke kilometers gereden worden, let dan nu even goed op!

Ik zal verder niet op de specifieke inhoud ingaan van de diverse regels, maar als je bij de aanlevering van de administratie voor de jaarafsluiting op de volgende dingen let, kunnen we mogelijk toch nog ergens BTW terughalen. Nogmaals, als ondernemer: GOOI NOOIT WAT WEG, wie weet valt er nog wat te halen ;-)

Er zijn twee regelingen waarbij er mogelijk nog wat te halen valt. Één daarvan redeneert op vergelijkbare wijze als waar de BTW over de bijtellingsberekening op gebaseerd is, de andere gaat uit van de sluitende kilometeradministratie. Afhankelijk van je specifieke situatie kunnen we bepalen wat gunstiger is. Zorg er in ieder geval voor dat je dus de volgende zaken op orde hebt:

– Zorg voor een sluitende kilometeradministratie! (Sluitend wil zeggen: alle ritten genoteerd, waarbij per rit de kilometers, de bestemming en de aard van de rit (privé/zakelijk) staat aangegeven. Uit de kilometeradministratie moet ook blijken welke auto er is gebruikt (kenteken))

– Bewaar alle bonnen, van alle kosten die betrekking hebben op de bewuste auto. En let op dat op deze bonnen BTW staat vermeld, waar van toepassing.

Lever deze zaken aan bij de jaarafsluiting en wie weet kunnen we nog wat belastinggeld terugvinden.